Su Tesisatı Nedir? Tesisat Malzemeleri

Su Tesisatı Nedir? Tesisat Malzemeleri

Su Tesisatı

Su tesisatı temiz suyun kaynaktan çıkmasının ardından su borularının binaya döşenmesiyle kullanıma hazır hale gelmesidir.

Su tesisatı, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır ve çoğu zaman göz ardı edilen bir kahramandır. İçme suyunun musluklarımıza nasıl geldiğini, her su damlasının ardında yatan karmaşık sistemi bilmiyoruz. Bu yazıda su tesisatının önemini, nasıl çalıştığını ve sürdürülebilir su kullanımının neden bu kadar kritik olduğunu keşfedeceğiz. Su tesisatının gizli dünyasına bakmaya hazır mısınız?

Su Tesisatında Boruların Döşenmesi

Tesisat borularının döşenmesi, bir binanın iç yapısının temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Ayrıca suyun güvenli bir şekilde dağıtılmasını sağlayan kritik bir adımdır. Genellikle, temiz su boruları sıva altına yerleştirilmektedir. Bu sayede su borularının terlemesi önlenir. Tesisatın başlamadan önce iyi bir planlama gerektirdiği unutulmamalıdır. Sıcak su tesisatı için ise öncelikle soğuk su tesisatı döşendikten sonra sıcak suyun gideceği yerler işaretlenir ve sırasıyla döşenir.

Çelik Borularla Su Tesisatı Yapımı

Su tesisatı kurulumu, galvanizli demir borular ve uygun bağlantı parçalarıyla gerçekleşmektedir. Borular genellikle diş açma yöntemiyle birleştirilir ve hiçbir zaman bükülmez veya kaynaklanmaz. Aksi takdirde, galvaniz kaplama özelliği kaybolur. Bu yüzden de borunun korozyona uğrama riski artar. Borunun dişi kısmına sızdırmazlık elemanı sarılır. Bu sızdırmazlık elemanları arasında keten ve teflon bant bulunur. Kendir, en yaygın olarak kullanılan sızdırmazlık elemanıdır. Ancak teflon bant özellikle krom nikel kaplı malzemelerde tercih edilmektedir.

Borular genellikle diş açma yöntemiyle birleştirilir ve hiçbir zaman bükülmez veya kaynaklanmaz. Borunun dişi kısmına sızdırmazlık elemanı sarılır. Bu sızdırmazlık elemanları arasında keten ve teflon bant bulunur.

Plastik Borularla Su Tesisatın Döşenmesi

Plastik borular, temiz su tesisatlarında kullanılan birçok farklı malzeme arasında yer almaktadır. Polipropilen esaslı plastik borular, termosetting plastik özelliklerine sahiptirler. Birleştirilmeleri içinse ısıl işlem gerektirir. Bu işlem, borun yaklaşık 260-270 °C sıcaklığa kadar ısıtılmasını içerir ve plastik, aynı cins plastikle kaynaşabilme yeteneği kazanır

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan plastik borular kullanılmaktadır. Polipropilen random co-polimer (ppr-c) borular olarak adlandırılır. Bu borular dayanıklıdır ve çoğu bina iç tesisatlarında tercih edilirler. Plastik borular, tesisat projelerinde kullanımı kolay, dayanıklı ve uzun ömürlü bir seçenektir.

Su Tesisatında Gerekli Olan Malzemeler

Su Tesisatı
Su Tesisatı

Tesisatı yaparken öncelikli olarak deneyimli tesisatçılarla görüşme sağlanmalıdır. Uzman tesisatçılarda tüm ekipmanlar bulunmaktadır. Bu ekipmanlar:

  • Bağlantı Parçaları
  • Sızdırmazlık Malzemeleri
  • Vanalar
  • Bataryalar ve Musluklar
  • Sıcak Su Tankı veya Isıtıcı
  • Pompa
  • Filtreler ve Su Arıtma Sistemleri
  • Boru Kelepçeleri ve Askıları
  • Kapatma ve Drenaj Valfleri
  • İzolasyon Malzemeleri
  • Tesisat Kesme ve Kaynak Ekipmanları

Bu malzemelerin yanı sıra, tesisatın kurulumunda profesyonel bir tesisatçının bilgi ve becerisi de büyük önem taşımaktadır. Ek olarak proje durumuna göre farklı malzemelere de ihtiyaç duyulabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Sonuç

Su tesisatı, her evin ve işyerinin temel altyapısının bir parçasıdır. Bu yüzden uzun ömürlü, güvenilir bir tesisatın sağlanmalıdır. Bu nedenle, tesisatın uzun süre dayanması için doğru malzeme seçimi ve düzenli bakımı yapılmalıdır.

Su tesisatı ne kadar tutar?

Tesisat maliyetleri, birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Konuyla ilgili tesisatçılardan bilgi alabilirsiniz.

Su tesisatı yapılırken nelere dikkat edilmeli?

– Doğru Kurulum
– Su Basıncı
– Drenaj
– Su Kalitesi
– Tıkanmalardan Kaçınma
– Armatürlerin Doğru Kullanımı
– Yalıtım
– Düzenli Bakım
Su tesisatı yapılırken bu faktörlere dikkat edilmesi, tesisatın verimli çalışmasını sağlayacaktır. Ama öncelikli olarak tesisat işlemlerinin bir uzman tarafından yapılması gerekmektedir.

Su tesisatı kaç yıl dayanır?

Su tesisatının ömrü, kullanılan malzeme türüne, çevresel koşullara ve düzenli bakımına bağlı olarak değişebilir

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Maytem Tesisat
Maytem Tesisat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?